Jamarův blog

...o všem, co mě napadne

Jolla – opravdu otevřené Linuxové telefony?

Pokud aspoň trochu sledujete dění na poli mobilních komunikací, asi znáte nedávný vývoj ve firmě Nokia, kdy došlo k ukončení vývoje Linuxového mobilního OS MeeGo a později i Meltemi a k propuštění nemalého počtu zaměstnanců. Nyní část bývalých pracovníku Nokie založila startup Jolla. Ta se má zabývat vývojem vlastního HW i OS na bázi MeeGo, chtějí tedy v podstatě pokračovat tam, kde Nokia před časem skončila.

Celé jsem to nejprve bral jako takový výkřik do tmy,  že z toho stejně nic nebude, ale po pár dnech to celé začíná mít jasnější obrysy – firma už nějakou dobu existuje a na budoucím telefonu se pracuje, v současnosti mají kolem 50 zaměstnanců a zajištěné financování od soukromých investorů.  Jolla vznikla taky za tiché podpory samotné Nokie, resp. z programu Nokia Bridge, ve kterém tato firma pomáhá svým bývalým zaměstnancům s rozjetím jejich vlastních projektů. Podle vyjádření šéfa Jolly chtějí mít v prodeji první mobilní telefon založený na MeeGu do konce roku. To je docela smělé tvrzení, i když na druhou stranu, mají v týmu spoustu zkušených pracovníků z oboru, přebrali téměř hotový systém, na kterém navíc spousta z nich ještě v Nokii pracovala, takže reálné to je. Zatím se však ještě nic konkrétního neví a zdali se opravdu dočkáme opravdového Linuxového telefonu z produkce Jolly se ukáže až časem. Ovšem pokud se to povede, tak má Ježíšek, alespoň v mém případě, o problém s výběrem dárku méně ;-)

Více info např. na fóru TMO,  na Twitteru nebo na Facebook fan skupině.

Update 11.7.2012: 
Před chvilkou vyšel na TechCrunch rozhovor s CEO Jolla Mobile – Jussi Hurmolem: …But the other [device] will be aimed at tech users to, as Hurmola says, “honour the origins of MeeGo, Maemo, Moblin and the others.”  Jůůůůva, že by vážně nástupce N900/N950? Začínám šetřit… :-)

1 Comment

Add a Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2007-2016 Jaroslav Martínek | Licence Creative Commons | powered by Wordpress Frontier Theme